Predbežný koniec covidu na Slovensku

10. júla 2021, karoltvrdy, Nezaradené

Naposledy som sa téme covidu a všetkému, čo s tým súvisí, venoval na svojej internetovej stránke 25.apríla. Vtedy boli čísla nasledovné: 1587 chorých v nemocniciach, 37 úmrtí a 435 pozitívne testovaných PCR metódou. Odvtedy sa situácia radikálne zmenila – k lepšiemu. Veď posúďte sami. Dnes, 9.júla 2021 je v nemocniciach už len 101 chorých (pamätáte sa, že na vrchole pandémie to boli vyše štyri tisícky?), pribudla jedna (!) poľutovaniahodná obeť a iba 39 pozitívne testovaných PCR metódou…

Mohli by sme jasať. Žiaľ, obyvateľstvo tejto krajiny je nepoučiteľné. Vytvára už ďalšiu psychóza, prognózuje tretiu vlnu na jeseň (vrátane médií, vlády, odborníkov a „odborníkov”) a zastrašuje ďalším lockdownom. Keď je situácia teraz dobrá, aj tak bude zase zlá. Je mi z tejto masovej psychózy nevoľno.

Málo očkovaných

A zároveň varovne dvíhajú prsty: nedostatočné očkovanie, málo zaočkovaných! Nuž je pravda, že k dnešnému dňu máme len 2 109 443 zaočkovaných osôb prvou dávkou, čo predstavuje okolo 36-37 percent populácie. Je to naozaj málo, na chvoste EÚ (v Maďarsku tento počet prekročil 5 a pol milióna). Ale (ne)kompetentní vládcovia asi neuvažujú nad príčinami úprimne. Je jedna vec, že internet zaplavujú antiočkovacie dezinformácie a naivná Slovač (a veru aj ostatné národnosti) im uverí. Druhá vec je hlboká nedôvera väčšiny ľudí vo vládu. Pozorovania ukazujú, že tam, kde občania politickej reprezentácii a úradníkom neveria, málo sa očkujú. Bohužiaľ je tomu tak aj na Slovensku. A prečo ľudia vláde neveria? Určite nie preto, lebo tá od svojho nástupu predvádza vzor triezveho, kompetentného, spravodlivého riadenia vecí verejných. Nestačí pozatvárať do cely predbežného zadržania svojich nepriateľov za Fica a Pellegriniho. Treba aj ukázať, že my to vieme robiť lepšie, my sme vskutku iní, nekorupční, my ideme príkladom. A toto Heger s Matovičom a ďalšími určite nerobia. Naopak, bezhlavo improvizujú.

Svojvoľné uzatváranie hraníc

To sa aktuálne ukázalo v najnovších opatreniach. Kontroly na hraniciach, či všetci cestujúci majú svoje covid pasy, či do krajiny nevstupujú covid-pozitívni a podobne môžu byť odôvodnené po istú dobu. Ale uzatváranie mnohých menších hraničných priechodov (k tomu ešte neodôvodnené, celkom svojvoľné!) je do neba volajúcim, poburujúcim krokom. Ak chcem kontrolovať, viem to zariadiť na všetkých hraniciach. Treba len trochu organizačného talentu: preveliť zopár ďalších policajtov a vojakov. Ale jednoducho postaviť zátarasy či betónové monštrá, lebo to je najjednoduchšie? Minister vnútra, premiér, neviem, koho to bol nápad, hanbite sa. Nie ste hodní svojho úradu. Medzitým vláda ustúpila a hranice sú opäť otvorené, pozn.aut.

Nechceme Covid-automat!

V súvislosti s už spomínanou psychózou prognózovania tretej vlny treba nahlas povedať aj nasledujúce: Vychádzajme z faktov! Fakty hovoria, že epidémia dnes už takmer neexistuje. Covid 19 sa momentálne stal – prinajmenšom na Slovensku – veľmi málo rozšírenou chorobou. Okrem toho, že budeme sa snažiť o čím väčšiu zaočkovanosť (a tu sa prihováram za silnú motiváciu zaočkovaných a znevýhodnenie nezaočkovaných, či sa to už niekomu páči alebo nie), je načase skoncovať s povinnými rúškami, so všelijakými covid automatmi, semaformi a ďalšími výmyslami, ktoré mali význam v čase reálne vyčíňajúcej epidémie, nie však dnes. Ani delta variant nás nemôže zaskočiť, keď budeme zaočkovaní. Je nedôstojné chcieť od ľudí zakrývanie tváre v interiéroch ešte aj teraz. Je nedôstojné a nespravodlivé naďalej obmedzovať kapacity, zakazovať masové podujatia či občerstvenie na koncerte, jarmoky, trhy a podobne ešte aj teraz. Je nedôstojné blokovať predné sedadlá v autobusoch ešte aj teraz. Pán minister zdravotníctva, pán hlavný hygienik: prosím, bezodkladne zrušte celý Covid automat, všetky rezortné semafory, zrušte rúškovú povinnosť – minimálne pre zaočkovaných (a tých, čo chorobu prekonali)! Občania sa vám určite poďakujú. Naopak, všetkými silami sa snažte o zvýšenie zaočkovanosti (neviem, či nejaké lotérie alebo sprostredkovateľské odmeny sú správnou cestou) a predovšetkým sa podrobte hlbokej, dôkladnej sebareflexii, či vaše doterajšie vládnutie bolo to pravé orechové.

Pápežskejší od pápeža

Nakoniec, ako čerešnička na torte: nikde inde zrejme na svete sa nedialo to, čo na Slovensku, že v televíznych reláciách a správach moderátori a hostia nosili rúška… A ešte, aj keď je to totálne absurdné, nosia aj teraz. Je mi zle z pohľadu na nich, ale správy chcem a musím pozerať, pretože hoci aj to problematické RTVS či Markíza sú oveľa spoľahlivejším zdrojom informácií ako rôzne pochybné webstránky, ponúkané sociálnou sieťou. Pápežskejší od pápeža? Vyhráme nad pandémiou úplne len vtedy, keď z obrazoviek zmiznú posledné zahalené tváre? A kedy to bude?

Dúfajme, že čím skôr.