Založ si blog

Nech je svetlo – výkričník aktuálno-liberálnej indoktrinácie

Včera (30.1.2023) večer v hlavnom vysielacom čase Jednotky sme si mohli pozrieť celkom nový film režiséra Marka Škopa s názvom Nech je svetlo. Priznám sa, príliš nesledujem súčasné hrané filmy, ale upútavka na internete bola zaujímavá. Film pojednával o polovojenskej ozbrojenej skupine, o sociálnom prostredí stredne veľkej slovenskej dediny, o generačných konfliktoch, o údajnej homofóbii atď.

Patrím ku generácii, ktorá ešte zažila socializmus. Viem z vlastnej skúsenosti, čo to znamená socialistický realizmus, angažovaná kultúra. Viem, aké mala dôsledky indoktrinácia umenia ideológiou. Mohol by to vedieť aj Marko Škop, keďže sa narodil len o 4 roky neskôr, ako ja.

Napriek tomu, tento film mal všetky príznaky spomenutej indoktrinácie a angažovanosti. Ba čo viac, v ešte oveľa horšom rozmere, na aký sme z mnohých filmov obdobia socializmu zvyknutý. Film priniesol obrovské množstvo plakatívnych výrokov, ktoré mali sugerovať politické presvedčenie a svetonázor. Samozrejme, ten liberálny – dnes jedine správny, v súlade s duchom doby. Film mal sugerovať, že na slovenskom vidieku žijú v prevažnej väčšine zadubení, obmedzení, nevzdelaní ľudia. Ak sa totiž hlavná postava rozhodla bojovať s polovojenskou organizáciou „Obrana”, ktorej členom bol aj jej (jeho, čiže otca rodiny, ktorý pracoval v Nemecku) syn, dedina sa jednotne proti nej obrátila. Vrátane pána farára a predstaviteľov cirkvi.

Ďalej film mal sugerovať, že aj katolícka cirkev je plná zadubených a zlomyseľných ľudí, ako som už spomenul. A to najlepšie na záver: film mal sugerovať, že najpálčivejšou úlohou našej súčasnosti je boj proti homofóbii a najpálčivejším problémom je diskriminácia tých „inakých”, teda sexuálnych menšín (veď neviditeľný Peter spáchal samovraždu z dôvodu, že ho pre svoju „inakosť” príslušníci polovojenského oddielu prenasledovali a týrali). Zostáva len predpokladať, že pre ľudí, ktorí rozhodovali o finančnej podpore Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie, bola práve táto homofóbna idea najpádnejším argumentom pre podporu, čo producenti a režisér šikovne využili. V súlade s duchom doby.

Samozrejme, nikto nemôže uprieť ani umelcom alebo režisérom či scenáristom, aby mali svoje politické presvedčenie. Ale čím bezprostrednejšie je nejaký umelecký výtvor – v tomto prípade film – presiaknutý týmto presvedčením, horribile dictu ideológiou, tým je podľa môjho názoru horší. A to bol aj prípad Nech je svetlo.

Zoznamka po slovensky

03.01.2024

Využiť služby rôznych zoznamovacích agentúr, novín či internetových stránok sa pokúšam už veľmi dlho, pričom známe klišé – nádej zomiera posledná – nestráca platnosť. No posledný zážitok na sociálnej sieti mi vyrazil dych. V posledných rokoch sa aj na sociálnej sieti Facebook rozmohli všelijaké skupiny s názvom Zoznamka. Zo zvedavosti som sa pridal na [...]

Za funkčné referendá!

28.01.2023

Krátko by som sa chcel vrátiť k referendu, na ktoré sme mohli ísť pred týždňom 21.januára. Hoci z praktických osobných dôvodov som nehlasoval (bol som odcestovaný a nestihol som vybaviť preukaz), súhlasil som s účasťou v referende a otázku som považoval za relevantnú. Ako vidíme, medzitým sa jasne ukázalo, že referendum malo veľký zmysel: umožniť ľuďom skrátiť [...]

24 hodín v ukrajinskom väzení

19.04.2022

Príhoda, ktorú vám chcem porozprávať sa stala pred 19 rokmi, no v dnešných vojnových časoch dostáva zvláštnu aktualitu. Bez navodenia nejakých násilných súvislostí s udalosťami dneška sa pokúsim rozpamätať na dobrodružstvo, ktoré sa skončilo mojim násilným zadržaním na území Ukrajiny. Inšpirácia dobrodruhmi v Ptrukši Písal sa štvrtok 14. august 2003, mal som [...]

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 30818x
Priemerná čítanosť článkov: 2371x

Autor blogu

Kategórie