Založ si blog

Nech je svetlo – výkričník aktuálno-liberálnej indoktrinácie

Včera (30.1.2023) večer v hlavnom vysielacom čase Jednotky sme si mohli pozrieť celkom nový film režiséra Marka Škopa s názvom Nech je svetlo. Priznám sa, príliš nesledujem súčasné hrané filmy, ale upútavka na internete bola zaujímavá. Film pojednával o polovojenskej ozbrojenej skupine, o sociálnom prostredí stredne veľkej slovenskej dediny, o generačných konfliktoch, o údajnej homofóbii atď.

Patrím ku generácii, ktorá ešte zažila socializmus. Viem z vlastnej skúsenosti, čo to znamená socialistický realizmus, angažovaná kultúra. Viem, aké mala dôsledky indoktrinácia umenia ideológiou. Mohol by to vedieť aj Marko Škop, keďže sa narodil len o 4 roky neskôr, ako ja.

Napriek tomu, tento film mal všetky príznaky spomenutej indoktrinácie a angažovanosti. Ba čo viac, v ešte oveľa horšom rozmere, na aký sme z mnohých filmov obdobia socializmu zvyknutý. Film priniesol obrovské množstvo plakatívnych výrokov, ktoré mali sugerovať politické presvedčenie a svetonázor. Samozrejme, ten liberálny – dnes jedine správny, v súlade s duchom doby. Film mal sugerovať, že na slovenskom vidieku žijú v prevažnej väčšine zadubení, obmedzení, nevzdelaní ľudia. Ak sa totiž hlavná postava rozhodla bojovať s polovojenskou organizáciou „Obrana”, ktorej členom bol aj jej (jeho, čiže otca rodiny, ktorý pracoval v Nemecku) syn, dedina sa jednotne proti nej obrátila. Vrátane pána farára a predstaviteľov cirkvi.

Ďalej film mal sugerovať, že aj katolícka cirkev je plná zadubených a zlomyseľných ľudí, ako som už spomenul. A to najlepšie na záver: film mal sugerovať, že najpálčivejšou úlohou našej súčasnosti je boj proti homofóbii a najpálčivejším problémom je diskriminácia tých „inakých”, teda sexuálnych menšín (veď neviditeľný Peter spáchal samovraždu z dôvodu, že ho pre svoju „inakosť” príslušníci polovojenského oddielu prenasledovali a týrali). Zostáva len predpokladať, že pre ľudí, ktorí rozhodovali o finančnej podpore Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie, bola práve táto homofóbna idea najpádnejším argumentom pre podporu, čo producenti a režisér šikovne využili. V súlade s duchom doby.

Samozrejme, nikto nemôže uprieť ani umelcom alebo režisérom či scenáristom, aby mali svoje politické presvedčenie. Ale čím bezprostrednejšie je nejaký umelecký výtvor – v tomto prípade film – presiaknutý týmto presvedčením, horribile dictu ideológiou, tým je podľa môjho názoru horší. A to bol aj prípad Nech je svetlo.

Zoznamka po slovensky

03.01.2024

Využiť služby rôznych zoznamovacích agentúr, novín či internetových stránok sa pokúšam už veľmi dlho, pričom známe klišé – nádej zomiera posledná – nestráca platnosť. No posledný zážitok na sociálnej sieti mi vyrazil dych. V posledných rokoch sa aj na sociálnej sieti Facebook rozmohli všelijaké skupiny s názvom Zoznamka. Zo zvedavosti som sa pridal na [...]

Za funkčné referendá!

28.01.2023

Krátko by som sa chcel vrátiť k referendu, na ktoré sme mohli ísť pred týždňom 21.januára. Hoci z praktických osobných dôvodov som nehlasoval (bol som odcestovaný a nestihol som vybaviť preukaz), súhlasil som s účasťou v referende a otázku som považoval za relevantnú. Ako vidíme, medzitým sa jasne ukázalo, že referendum malo veľký zmysel: umožniť ľuďom skrátiť [...]

24 hodín v ukrajinskom väzení

19.04.2022

Príhoda, ktorú vám chcem porozprávať sa stala pred 19 rokmi, no v dnešných vojnových časoch dostáva zvláštnu aktualitu. Bez navodenia nejakých násilných súvislostí s udalosťami dneška sa pokúsim rozpamätať na dobrodružstvo, ktoré sa skončilo mojim násilným zadržaním na území Ukrajiny. Inšpirácia dobrodruhmi v Ptrukši Písal sa štvrtok 14. august 2003, mal som [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 31252x
Priemerná čítanosť článkov: 2404x

Autor blogu

Kategórie