Založ si blog

Blížiaca sa katastrofa?

Opäť prešiel mesiac a pol. Naposledy 3.októbra som spomínal takmer 1500 nakazených covidom. Dnes tento počet dosiahol 8342. Neuveriteľné číslo, s prehľadom triumfujúce nad všetkými doterajšími rekordami (a to rátam iba PCR testy). Ak by však išlo o ľahký priebeh choroby, nemuseli by sme lapať po dychu. Lenže aj hospitalizovaných pacientov je takmer tritisíc, konkrétne 2879. (Pritom na vrchole druhej vlny ich bolo okolo 4000.) Minister zdravotníctva Lengvarský varuje dokonca pred humanitárnou katastrofou. Vo východoslovenských nemocniciach sa vraj minuli všetky lôžka. Vraj v celej krajine je 20 posledných miest s pľúcnou ventiláciou.

Včera mala vláda schváliť zmenu covid-automatu smerom k úľavám pre zaočkovaných v čiernych okresoch – vstup do reštaurácií, hotelov, fitnescentier. Nestalo sa. Ktosi z odborného konzília zahlásil pred kamerami, že zmena covid-automatu v súčasnosti tým smerom nie je možná.

Považujem to za veľký prešľap a nespravodlivosť smerom k nám očkovaným. Dokonca za svinstvo. Kdeže sú veľkohubé slogany typu „vakcína je sloboda”? Momentálne v čiernych okresoch zaočkovaní nemajú takmer žiadne výhody oproti nezaočkovaným. No dobre, ak ešte hromadné podujatia nezrušia, v počte do sto ľudí ich môžu navštíviť. Ale to je všetko. Myslím, že toto rozhodnutie – nezmeniť covid-automat v čiernych okresoch – sa zrodilo pod enormným psychologickým a emocionálnym tlakom, a preto ho treba hodnotiť ako úplne neracionálne a emotívne. Z vecného hľadiska – ak by zaočkovaní predstavovali v reštauráciách alebo fitnescentrách pre šírenie vírusu nebezpečenstvo, potom by sme museli uznať, že vakcíny nefungujú. Alebo fungujú, ale maximálne 6 mesiacov… A potom nám neostáva nič iné, ako sa očkovať každý polrok, až „do alleluja”?

Musíme brať do úvahy aj skutočnosť, že si pripomíname 32.výročie začiatku nežnej revolúcie. Teda neviem, koľko ľudí si to pripomína a pre koľkých ide len jednoducho o ďalší voľný deň, keď nemusia do práce. Vnímam to aj v kontexte avizovaných sprísnení protipandemických opatrní: opäť sa skloňuje núdzový stav, obmedzenie pohybu, zákaz vychádzania. Akoby sme toho všetkého ešte nemali dosť v prvej a druhej vlne. Dokedy ešte budeme trpieť obmedzenie našej slobody v mene vyšších cieľov, vraj záchrany ľudských životov? Vakcína nás mala zachrániť. Nestalo sa nielen pre nízku zaočkovanosť na Slovensku (47 %). Aj krajiny so zaočkovanosťou okolo 70 % majú značné problémy. Kto by si to pôvodne predpokladal? Tak čo má byť cieľom, 95 %? A keď toto dosiahneme, aká je záruka, že vírus konečne zmizne a vráti sa normalita?

Otázok je opäť viac, ako odpovedí. Ja som taktiež dostal SMS z NCZI, že sa môžem registrovať na tretiu dávku. Zatiaľ vyčkávam, minimálne dovtedy, keď to bude možné aj bez registrácie. A vôbec, čo sú to za móresy, že pri registrácii si nemôžem vybrať miesto ani čas očkovania? Toto je sprístupňovanie očkovania pre široké vrstvy obyvateľstva? Prečo nie sú do očkovania hromadne zapojení obvodní lekári (ako napríklad v Maďarsku)?

Nuž áno, časom rastie aj skepsa. Častý argument odporcov očkovania, že dnes je viac nakazených ako vtedy, keď očkovanie vôbec neexistovalo, má niečo do seba. Nepochybujem o rozprávkových ziskoch farmafiriem, ktoré boli vždy, ale vďaka vakcínám proti covidu sa zviacnásobili. Ale inak – dúfam, že antivaxeri nebudú mať nakoniec pravdu. V opačnom prípade nás – civilizáciu – čaká väčšia katastrofa, ako globálne otepľovanie.

Zoznamka po slovensky

03.01.2024

Využiť služby rôznych zoznamovacích agentúr, novín či internetových stránok sa pokúšam už veľmi dlho, pričom známe klišé – nádej zomiera posledná – nestráca platnosť. No posledný zážitok na sociálnej sieti mi vyrazil dych. V posledných rokoch sa aj na sociálnej sieti Facebook rozmohli všelijaké skupiny s názvom Zoznamka. Zo zvedavosti som sa pridal na [...]

Nech je svetlo – výkričník aktuálno-liberálnej indoktrinácie

31.01.2023

Včera (30.1.2023) večer v hlavnom vysielacom čase Jednotky sme si mohli pozrieť celkom nový film režiséra Marka Škopa s názvom Nech je svetlo. Priznám sa, príliš nesledujem súčasné hrané filmy, ale upútavka na internete bola zaujímavá. Film pojednával o polovojenskej ozbrojenej skupine, o sociálnom prostredí stredne veľkej slovenskej dediny, o generačných konfliktoch, o [...]

Za funkčné referendá!

28.01.2023

Krátko by som sa chcel vrátiť k referendu, na ktoré sme mohli ísť pred týždňom 21.januára. Hoci z praktických osobných dôvodov som nehlasoval (bol som odcestovaný a nestihol som vybaviť preukaz), súhlasil som s účasťou v referende a otázku som považoval za relevantnú. Ako vidíme, medzitým sa jasne ukázalo, že referendum malo veľký zmysel: umožniť ľuďom skrátiť [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 30842x
Priemerná čítanosť článkov: 2372x

Autor blogu

Kategórie