Založ si blog

Nekonečná sága korony

10.júla som publikoval článok s názvom Predbežný koniec covidu na Slovensku. Nuž, ten koniec bol naozaj predbežný. Koncom augusta sa epidemická situácia začala zhoršovať a dnes sme sa dopracovali k tomu, že opäť sa hovorí o možnom lockdowne. Pravda, núdzový stav zatiaľ predstavitelia vlády vylučujú. Dokedy?

Prečo teda zúri tretia vlna? Len pripomínam, že v uplynulých dňoch počet pozitívne testovaných takmer dosiahol tisícpäťstvo a počet hospitalizovaných na covid sa blíži k 600 – toto číslo, pravda, ešte nie je nijako tragické. Dôvod je jeden jediný, a to mimoriadne závažný: nízka zaočkovanosť. Ako vieme, stále nie je plne zaočkovaná ani polovica obyvateľov Slovenska, len asi 45 %. Kdeže sú tie lanské snehy, keď pri začiatku očkovania (26.12.2020) som ho nadšene vítal a predpovedal, že skôr či neskôr aj pochybovači sa presvedčia o výhodách vakcinácie. Nemyslel som si, že polovica dospelej populácie v SR bude mať k očkovaniu proti covidu aj deväť mesiacov po jeho začatí tak negatívny až nepriateľský, eventuálne ľahostajný postoj. Netušil som, že polovici dospelej populácie robí tak veľký problém logické myslenie v súvislostiach, racionálne uvažovanie, solidárny postoj a empatia. Že polovica dospelej populácie si nedokáže pripustiť jednoduchý fakt: iba masová zaočkovanosť dokáže poraziť koronu. Že polovica dospelej populácie má klapky na očiach a nevidí do Veľkej Británie, USA či škandinávskych krajín, ktorí vďaka rozhodujúcej zaočkovanosti už majú s koronou pokoj.

Ľudia v našich nemocniciach však majú aj ťažké stavy, dostávajú sa na kyslík, zomierajú. V drvivej väčšine nezaočkovaní. Očkovanie chráni životy, a to nielen vlastné. Toto si 55 % populácie na Slovensku nevidí, z čoho som veľmi sklamaný. Toto je tá takzvaná holubičia mentalita? Teraz by sme potrebovali istú mieru pokory, snáď aj prispôsobivosti a uznanie základných faktov; namiesto toho máme tvrdošijné odmietanie vedecky dokázaných teórií a téz a až nenávistný postoj k vakcíne, prameniaci z iracionálnych pohnútok (vraj) strachu z rôznych nezmyselných následkov a ktovie ešte z čoho. Hoci sám som východniar a konkrétne Košičan, hanbím sa za väčšinový postoj obyvateľstva (aj) v mojom regióne. Naopak, Bratislavčania môžu byť na seba hrdí. U nich zvíťazil rozum nad tmárstvom a obmedzenosťou.

Problém je však nielen v predsudkoch bežných ľudí, problém je aj v politikoch. Kampaň za očkovanie nikdy nebola dostatočne razantná, s jasnou ideou a presvedčivá. Očkovacia lotéria znamená vyhodenie státisícov eur von oknom. Bohužiaľ, vláde neverí čoraz viac ľudí a toto sa odzrkadľuje aj v ochote dať sa zaočkovať. Nehovoriac o zákernom populizme vodcov opozície, predovšetkým Roberta Fica, ktorí si na protiočkovacej stratégii postavili politickú agendu. Ficova zodpovednosť na našej nízkej zaočkovanosti je až do neba volajúca a verím, že raz ho neminie spravodlivý trest.

Ale problém je aj v súčasných opatreniach. Rúškový fanatizmus môže ľudí odradiť aj od očkovania. Tézu, že plne zaočkovaní ľudia by už nemali nosiť rúška, vyslovila konečne aj odborná autorita na stránke Konzervatívneho denníka Postoj, slovensko-americký infektológ Martin Kršák. Na Slovensku namiesto toho sme pápežskejší od pápeža. Práve som začal sledovať televízny prenos z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach – no keď som uvidel komentátorov v exteriéri v rúškach(!), znechutene som televízor vypol. Mimochocom, vo verejnoprávnej televízii nosia rúška úplne všetci, aj osamelí moderátori správ, a to počas celého roka, čo je nielen nezmyselné a neopodstatnené, ale aj protivné. Samozrejme, reláciám RTVS sa preto vyhýbam. Naopak pozitívnou správou je, že v Televíznych novinách Markízy moderátori rúška odhodili už pred mnohými týždňami…

Špeciálnou kapitolou je Covid-automat. Jeho nesprávnym nastavením sa naše regióny kontinuálne farbia do jesenných farieb až k hrozivej čiernej. Už viackrát som zachytil správu o pripravovanej zmene automatu v tom zmysle, že detské prípady pozitivity (nakoľko sú takmer bezpríznakové) sa nebudú počítať do štatistiky pozitívne testovaných. Zatiaľ sa však nič nedeje a okrem iných okresov aj Košice budú od zajtra bordové. Odtiaľ je už len krok k čiernej. O chvíľu sa budem môcť tešiť na uzavreté reštaurácie a donášku obedov, zákaz fitnesu či cestovania medzi okresmi. Nehovoriac o znemožnených hromadných podujatiach… Nie, Covid-automat je jednoznačne nespravodlivý a kontraproduktívny. Keď už, mal by zohľadňovať výlučne počty hospitalizovaných či úmrtí a nie pozitívne testovaných. Pretože ak sa naozaj jedná o ľahký, prípadne bezpríznakový priebeh choroby, je nehoráznosťou kvôli nemu znepríjemniť až znemožniť slobodný, plnohodnotný život občanov celého okresu či celej krajiny.

Napokon, pozrime sa na Maďarsko. Hoci epidemická situácia aj tam sa zhoršuje (nie však natoľko ako u nás), ľudia sú bez rúšok, hromadné podujatia sú povolené a vôbec žiadne obmedzenia neplatia. Tam totiž neplatí diktatúra samozvaného konzília zopár epidemiológov, ale to, čo povie vláda.

Napriek tomu – buďme optimisti. Niektorí odborníci hovoria, že epidémia koronavírusu bude realitou maximálne do jari budúceho roka. Veľmi by som privítal, keby mali pravdu. Veď dva roky tohto šialenstva by už naozaj stačili.

Zoznamka po slovensky

03.01.2024

Využiť služby rôznych zoznamovacích agentúr, novín či internetových stránok sa pokúšam už veľmi dlho, pričom známe klišé – nádej zomiera posledná – nestráca platnosť. No posledný zážitok na sociálnej sieti mi vyrazil dych. V posledných rokoch sa aj na sociálnej sieti Facebook rozmohli všelijaké skupiny s názvom Zoznamka. Zo zvedavosti som sa pridal na [...]

Nech je svetlo – výkričník aktuálno-liberálnej indoktrinácie

31.01.2023

Včera (30.1.2023) večer v hlavnom vysielacom čase Jednotky sme si mohli pozrieť celkom nový film režiséra Marka Škopa s názvom Nech je svetlo. Priznám sa, príliš nesledujem súčasné hrané filmy, ale upútavka na internete bola zaujímavá. Film pojednával o polovojenskej ozbrojenej skupine, o sociálnom prostredí stredne veľkej slovenskej dediny, o generačných konfliktoch, o [...]

Za funkčné referendá!

28.01.2023

Krátko by som sa chcel vrátiť k referendu, na ktoré sme mohli ísť pred týždňom 21.januára. Hoci z praktických osobných dôvodov som nehlasoval (bol som odcestovaný a nestihol som vybaviť preukaz), súhlasil som s účasťou v referende a otázku som považoval za relevantnú. Ako vidíme, medzitým sa jasne ukázalo, že referendum malo veľký zmysel: umožniť ľuďom skrátiť [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 30914x
Priemerná čítanosť článkov: 2378x

Autor blogu

Kategórie