Založ si blog

Maďarsko – deň pred voľbami

Zajtra, 3. apríla 2022 sa v Maďarsku uskutočnia parlamentné voľby. Krajina už približne dva roky žije vyhrotenou predvolebnou atmosférou, preto, povedal by som – konečne. Konečne sa rozhodne, či dostane mandát na pokračovanie vo vládnutí koalícia mladých demokratov a kresťanských demokratov FIDESZ-KDNP (pri moci od 2010), alebo či sa podarí prevziať moc opozičnej ľavicovo-liberálnej koalícii s názvom V Jednote za Maďarsko.

Kampaň a vojna

Vojna na Ukrajine výrazne zasiahla do predvolebnej kampane. Veľmi málo sa odrazu hovorilo o tom, čo vláda Fideszu dosiahla za posledných dvanásť rokov a akú alternatívu predstavuje opozícia. Všetko sa sústredilo na alternatívu vojny a mieru, ktorú tvrdošijne až zúfalo na dennej báze komunikoval najmä premiér Viktor Orbán. Pripomeňme, že jeho vláda odmietla dodávať zbrane na Ukrajinu, kým opozícia sa za to naopak zasadila. Dokonca nevylúčila ani priame zapojenie sa do bojov (keby to schválilo NATO). Preto vládni činitelia veľmi intenzívne hlásali, že keby sa k moci dostala ľavicovo-liberálna opozícia, Maďarsko by sa mohlo stať súčasťou vojny a tak by mohlo stratiť všetko.

Volebné podvody?

V posledných dňoch kampane sa metódy „bojujúcich“ strán vyostrili. Veľký škandál vzbudilo hromadné poslanie esemesiek, ktoré vyzývali voliť opozíciu. Tieto esemesky dostalo asi milión ľudí, medzi nimi množstvo priaznivcov Fideszu a dokona členov vlády, ktorí svoje údaje určite opozícii neposkytli. Preto tu vyvstáva dôvodné podozrenie z nezákonného postupu kradnutia osobných údajov (bola menovaná aj konkrétna firma bývalého premiéra Bajnaia, cez ktorú tranzakcia prebehla) a Fidesz začal hovoriť dokonca o volebnom podvode. Na druhej strane v Rumunsku, v Maďarmi obývanej oblasti, kde žije veľa držiteľov maďarského občianstva a tým aj potenciálnych voličov Fideszu, našli trinásť vyhodených a čiastočne spálených volebných lístkov, na ktorých bola zakrúžkovaná opozícia. V tejto súvislosti zase hovorila o predvolebnom podvode opozícia a žiadala anulovanie všetkých korešpondenčných hlasov, ktoré by mohli patriť práve zahraničným (prevažne z Rumunska) Maďarom.

Posledné dni pred voľbami sú predovšetkým o mobilizácii na účasť. Vláda zdôrazňuje, že hoci predvolebné prieskumy všetkých agentúr signalizujú presvedčivé víťazstvo Fideszu, ešte nič nie je vyhraté a zvíťaziť treba vo voľbách, nie v prieskumoch. Istý rozruch nastal aj okolo nezávislých občianskych pozorovateľov, členov volebných komisií. Unikla zvuková nahrávka, kde podpredseda Jobbiku (jedna zo strán opozičnej koalície, mimochodom, bývali neonacisti) hovorí o tom, aby sa do volebných komisií dostali ľudia, ktorí tam budú „robiť neplechu“, inak povedané „vystrájať“. Preto priaznivci vlády komunikovali isté obavy aj z eventuálne nepriaznivej atmosféry vo volebných komisiách a z možných provokácií zo strany opozície. Mimochodom, práve opozícia dlhodobo dopredu spochybňuje čistotu a férovosť volieb, čím vytvára argumentačnú bázu pre svoj pravdepodobný neúspech. Ostáva už len veriť, že Maďarsko sa nestane druhým Bieloruskom, kde po posledných prezidentských voľbách Západ presadzoval naratív Lukašenkovho volebného podvodu (bez dôkazov).

Absencia televíznych diskusií

Treba poznamenať, že hlboké rozdelenie maďarskej spoločnosti neumožnilo ani len príležitostné predvolebné diskusie so zástupcami všetkých relevantných strán – aspoň nie v celoštátnych televíziách. Každý tábor hovoril na vlastných mítingoch pre vlastných fanúšikov. Žiaľ, v Maďarsku dnes neexistuje seriózny politicko-spoločenský dialóg. Orbán odmietol výzvu na televízny duel zo strany opozičného kandidáta na premiéra Márky-Zaya s odôvodnením, že skutočným „šéfom“ opozície je bývalý premiér Ferenc Gyurcsány. Práve s ním však Orbán zažil pred voľbami v 2006 veľmi nepríjemný a nepoctivý televízny dialóg s množstvom Gyurcsányovej demagógie, ktorý prispel k Orbánovej vtedajšej prehre. Je preto pochopiteľné, že nechce si pripustiť „déjavu“.

Zásluhy Fideszu a naratívy opozície

Napokon pohovorme trochu o tom, čím sa napriek všetkému môže chváliť vláda Fideszu za 12 rokov vlády. Predovšetkým vďaka daňovej politike (rekordné znižovanie daní) vytvorila priaznivé podnikateľské a investičné prostredie a počet pracovných miest sa zvýšil o milión. V tejto súvislosti nezamestnanosť klesla z dvanástich percent na štyri percentá a počet ľudí ohrozených chudobou (podľa údajov Eurostatu!) klesol o milión 250 tisíc. Daň z príjmu fyzických osôb klesla z 36 na 15 percent. Tento rok vláda plánuje investovať do podpory rodín 3500 miliárd forintov, asi štyrikrát toľko ako v 2010. A to sme ešte nespomenuli znižovanie režijných nákladov pre domácnosti či množstvo veľkorysých investícií do kultúrnej, školskej a cirkevnej infraštruktúry…

V porovnaní s vládou opozičná koalícia mala problém jasne a presvedčivo sformulovať svoje predstavy. Márky-Zay sa možno preto uchyľoval k mnohým hrubým útokom na voličov Fideszu, na vidiecke obyvateľstvo, starých ľudí a dokonca aj na handikepovaných. Musela zápasiť aj s tieňom osemročnej vlády Ferenca Gyurcsánya (2002-2010), na ktorú väčšina Maďarov nemá najlepšie spomienky. Ostáva jej eventualita obvyklej kritiky, podporovanej niektorými mimovládnymi organizáciami a západnými krajinami EÚ smerom k údajnému nedostatku demokracie v Maďarsku, údajnému nedostatku slobody tlače a prípadným prešľapom vládnej koalície (napr. snaha o vybudovanie čínskej univerzity v Budapešti, problémy so Sorosovou Stredoeurópskou univerzitou, obmedzenie práva na štrajk pracovníkov v školstve, majetková a právna reštrukturalizácia univerzít, klientelizmus atď.). Sloboda tlače však v Maďarsku ohrozená určite nie je, na trhu funguje množstvo internetových a tlačených opozičných médií a krátko pred voľbami práve opoziční hackeri zaútočili na mnohé, vláde blízke spravodajské portály.

Tí ostatní

Nacionalistické resentimenty v tejto kampani nehrali podstatnú úlohu. Spomeňme ešte niektoré ďalšie strany, ktoré sa uchádzajú o voliča: predovšetkým odštiepencov z Jobbiku, hnutie Naša vlasť, ktorá sa hlási k pozícii napravo od Fideszu. Do parlamentu sa môže dostať aj recesná strana s názvom Strana psov s dvomi chvostami (Kétfarkú Kutya Párt), ktorá sa profiluje síce ako opozičná, ale s odstupom od gyurcsányovskej koalície. Nemalé ambícia živí aj Strana normálneho života bývalého podnikateľa s pornografiou Györgya Gödénya, ale do parlamentu sa zrejme nedostane.

Moja pozícia

Na záver si dovolím objasniť moju osobnú pozíciu. Nie som politický komentátor, nevyštudoval som politológiu ani sociológiu, iba veľa rokov až desaťročí intenzívne sledujem dianie v Ma´ďarsku ako občan Slovenska s maďarskou národnosťou. V článku som sa snažil o komplexný pohľad, ale nie o „objektívnosť“ ani vyváženosť. Keby som mal vybrať, komu v maďarských voľbách držím palce, určite by som sa priklonil na stranu Fideszu, ktorá je jednak garantom zachovania mieru v Maďarsku, pokračovania prorodinnej a konzervatívnej politiky s patriotickým zafarbením (aj napriek niektorým chybám a prešľapom) a zdravého asertívneho presadzovania maďarských záujmov.

Teda, zaklincované slovami premiéra Orbána: Maďarsku ide dopredu, nie dozadu. Hajrá Fidesz!

Zoznamka po slovensky

03.01.2024

Využiť služby rôznych zoznamovacích agentúr, novín či internetových stránok sa pokúšam už veľmi dlho, pričom známe klišé – nádej zomiera posledná – nestráca platnosť. No posledný zážitok na sociálnej sieti mi vyrazil dych. V posledných rokoch sa aj na sociálnej sieti Facebook rozmohli všelijaké skupiny s názvom Zoznamka. Zo zvedavosti som sa pridal na [...]

Nech je svetlo – výkričník aktuálno-liberálnej indoktrinácie

31.01.2023

Včera (30.1.2023) večer v hlavnom vysielacom čase Jednotky sme si mohli pozrieť celkom nový film režiséra Marka Škopa s názvom Nech je svetlo. Priznám sa, príliš nesledujem súčasné hrané filmy, ale upútavka na internete bola zaujímavá. Film pojednával o polovojenskej ozbrojenej skupine, o sociálnom prostredí stredne veľkej slovenskej dediny, o generačných konfliktoch, o [...]

Za funkčné referendá!

28.01.2023

Krátko by som sa chcel vrátiť k referendu, na ktoré sme mohli ísť pred týždňom 21.januára. Hoci z praktických osobných dôvodov som nehlasoval (bol som odcestovaný a nestihol som vybaviť preukaz), súhlasil som s účasťou v referende a otázku som považoval za relevantnú. Ako vidíme, medzitým sa jasne ukázalo, že referendum malo veľký zmysel: umožniť ľuďom skrátiť [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 30272x
Priemerná čítanosť článkov: 2329x

Autor blogu

Kategórie